Hajde da se fokusiramo na degradaciju zemljišta

soil degradation 660x207

 

Zemljište sve više nailazi na probleme koji prouzrokuju njegovu degradaciju. Nagli rast populacije i ubrzani ekonomski razvoj dovode do sve intenzivnijeg iskorišćavanja zemljišta i to za proizvodnju hrane i kao izvor osnovnih sirovina. Istovremeno se na zemljište odlaže veliki deo otpadnih materija koje nastaju u mnogobrojnim ljudskim aktivnostima. Sve ovo utiče na normalno funkcionisanje zemljišta te dolazi do njegovog zagađenja i različitih oblika oštećenja. Procenjuje se da je trećina svog zemljišta degradirana zbog erozije, sabijanja zemljišta, salinizacije, organskih materija, smanjenja hranjivih materija, acidifikacije i zagađenja. Sva istraživanja na temu degradacije zemljišta ukazuju na to da zemljištem treba upravljati odgovornije i održivo.

U 2015. međunarodnoj godini zemljišta Organizacija Ujedinjenih Nacija ima za cilj da globalno fokusira pažnju na degradaciju zemljišta, koja predstavlja kritičan i narastajući globalni problem i njen dalji uticaj na ostale komponente životne sredine.

Naš partner, Eijkelkamp Agrisearch Equipment doprinosi tome aktivnim učešćem u projektima vezanim za zemljište i vodu u celom svetu i konstantno širi, obnavlja i unapređuje asortiman svojih proizvoda.
Eijkelkamp je sastavio zanimljivu prezentaciju o efektima degradacije zemljišta i kao odgovor na zahtev da što bolje upravljamo resursima, nudimo Vam široki asortiman opreme za monitoring, merenje i procenu zemljišta od sakupljanja uzoraka, praćenje saliniteta, merenja vlažnosti zemljišta do karakterizacije za laboratorijske procene.

 

EROZIJA VETRA


Saltiphone   Merenje erozije vetra je veoma teško. Zbog toga je Eijkelkamp razvio Saltiphone- senzor za merenje uticaja erozije vetra na zemljište, koji radi na akustičnom mernom principu tako što čestice koje udare u mikrofon proizvode     visoke frekvencije buke, što zauzvrat pravi razliku između zvuka izazvanog vetrom i kišom.

 

 

Hydrometer kitSet za određivanje stabilnosti strukturnih agregata zemljišta služi za određivanje distribucije veličine čestica najmanjih frakcija. U ovom postupku uzorak se čisti od organskih materija nakon čega se suši i meri.

 

 

 VODENA EROZIJA

Simulator kieSimulator kiše omogućava simulaciju padavina I ispitivanje procesa erozije u laboratorijskim uslovima.

 

 

 

82117765e8a2e2317ea0fefbb874d6fbUređaj za ispitivanje sabijenosti zemljišta za ispitivanje sabijenosti i smicanja.

 

 

 

SALINIZACIJA

dce682f985c7f6a3b97c702b702806aeEC probe prenosni uređaj za određivanje saliniteta zemljišta.

 

 

 

CTD diverCTD diver je najčešće korišćeni kompaktni instrument za automatsko merenje i registraciju nivoa podzemnih voda , provodljivosti i temperature.